saada sõbrale | lisa favoriitidesse
 

  Esileht   Mis on mahekaup?   Tere tulemast!   Ostukohad   Auhinnad ja preemiad   Retseptid   Võta ühendust!
Tootepuu 
Jahu
    Rukkijahud
    - Rukkipüül 3kg
    - Täistera rukkijahu öko 15kg
    - Täistera rukkijahu öko 25kg
    - Täistera rukkijahu öko 3kg
    Odrajahud
    - Täistera odrajahu öko 1 kg
    Speltanisujahud
    - Speltanisu püül öko 15kg
    - Speltanisu püül öko 3kg
    - Speltanisu püül öko 750g
    - Täistera spelta jahu öko 750g
    - Täistera speltanisu jahu öko 15kg
    - Täistera speltanisu jahu öko 3kg
    Nisujahud
    - Nisupüül öko 15kg
    - Täistera nisujahu öko 15kg
    - Täistera nisujahu öko 3kg
    - Täistera nisujahu öko 750g
    - Täistera nisujahu öko 750g
    Kaerajahud
    - Täistera kaerajahu 750g öko
Helbed
    Speltanisu helbed
    - Speltanisu helbed öko 500g
    Kaerahelbed
    - Kaerahelbed öko 500g
    Rukkihelbed
    - Rukkihelbed öko 1kg
    Odrahelbed
    - Odrahelbed öko 1kg
    Nisuhelbed
Kliid
    Nisukliid
    - Nisuklii öko 0,5kg
    Rukkikliid
    - Rukkiklii öko 0,5 kg
    Speltanisukliid
Püülid
    Speltapüül
        Odrapüül
rukkipüül
nisupüül
Kruubid
Mannad
Kaunviljad
Hoidised
Jääteed
Mahlad


Uus kaup! 
  Urvaste Urvaste rukkikama öko
  Urvaste Urvaste kama öko
  Odramanna öko
  Speltamanna öko
  Nisumanna öko


Retseptid 

                                                             


SPELTAHELBE HOMMIKUPUDER

 1 kl speltahelbeid, 1 kl vett, 1 kl piima, 1 tl suhkur, sool, või

 Pane kaerahelbed keema, soolaga maitsestatud vette, sega ja lase nõrgal kuumusel kaane all haududa. Lisa piim hautamise lõpupoole.


MEELEIB TÄISTERA RUKKIJAHUST

7 klaasi täistera rukkijahu, 200 g mett, 2 klaasi vett, natuke soola

 Mesi lauhustada vees, lisada rukkijahu ja sõtkuda taigen. Lasta seista, seejärel vormida väikesed leivakakud ja küpsetada 200 kraadi juures. Süüa

 

TÄISTERA NISUJAHU  SOKOLAADIKÜPSISED

 1,25 dl täistera nisujahu, 0,5 tl soola, 0,5 tl küpsetuspulbrit, 100 g  pehmet võid, 1 dl pruuni suhkrut, 0,5 dl suhkrut, 0,5 tl vanillsuhkrut, 1 muna, 2 dl kaerahelbeid, 150 g tumedat sokolaadi

 Sega jahu, sool, küpsetuspulber, riivi juurde šokolaad. Vahusta rasvaine ja suhkrud kohevaks vahuks. Lisa vahustades muna ja kuivained, kaerahelbed ja riivitud sokolaad. Sega tainas ühtlaseks. Tõsta küpsetuspaberile tainaportsud, jäta kerkimiseks veidi ruumi. Küpseta 175- kraadises ahjus umb. 10 minutit.

                        

MAHEDAD KANEELISAIAD

750 g speltajahu, 250 g speltapüüli, 80g pärmi, 4 tk muna, 100 ml mahe rapsiõli, 90 g mahesuhkur, 25 g sool, 400 g rosinaid, 0,4 l vesi, kaneel

Tee tainas tavalise pärmitaina eeskujul. Rulli tainas ning pista peale kaneelisuhkrusegu ja rosinad. Rulli toruks ja lõika 1 cm paksused seibid.Pane õliga määritud pannile ja küpseta kuldseks.

 

TÄISTERALEIVA RETSEP

1,5 kg speltanisu täisterajahu, 1l vett, 100g pärmi, 25g soola, 25g apteegitilli seemneid.

Segage jahu soola ja seemnetega, lisage soojas vees vedeldatud pärm. Sõtkuge vee abil taigen. Laske rätiku all kerkida umb. pool tundi soojas kohas. (Peab kerkima kahekordseks). Taignast vormige kaks ümmargust leiba. Laske rätiku all kerkida veel 10-20 min. Leibu küpsetage 225°C ahjus umb. 20 min, seejärel alandage temp. 180°C ja küpsetage veel umb. 10 min.


DATLIKOOK

200 g võid, 1 kl suhkrut, 4 muna, 2 tl vanillisuhkrut, 100 g sarapuupähkleid, 100 g datleid, 100 g marju, 2 kl nisupüüli, 1 tl küpsetuspulbrit, 3 sl konjakit 50, ml hapu- või kohvikoort

 Või hõõruda suhkruga kohevaks vahuks, lisada tugevasti segades munad ja vanillisuhkur. Nisupüüli ja küpsetuspulbriga segada purustatud pähklid,

puhastatud ja tükeldatud datlid ning marjad. Pähkli -datli - marja - jahusegu lisada vähehaaval või - suhkru - munasegule. Lõpuks lisada konjak ja koor. Taigen panna võiga määritud ja jahuga ülepuistatud koogivormi ning küpsetada ahjus 200°C juures umbes 40-60 min.


TEE ISE LEIBA!

Juuretise saamiseks on kõige lihtsam viis paluda seda kelleltki, kes ise leiba küpsetab.

Juuretist saab ka ise teha. Sellisel juhul peab aga arvestama võimalusega, et esimesel korral ei pruugi tulemus olla kõige parem, kuid iga leivategemise korraga läheb juuretis paremaks.

Tassitäie keefiri sisse pudistage üks käär juuretisega leiba, pange segu soojasse kohta (kas või pliidinurka) kuni nädalaks seisma, segage iga päev. Juuretis on valmis, kui segu hakkab kobrutama ja hapukalt lõhnama.

Juuretist saab säilitada kahel moel: - jätta pärast tainategu kauss pesemata ja selle põhja natuke tainast, katta kauss rätikuga ja panna kuiva jahedasse kohta järgmist leivategu ootama;

                                               - võtta juuretis leivatainast enne selle lõplikku kokkusegamist ja panna purki, katta kaanega ning hoida külmkapis.

Kui juuretis pole hapu ega käärita, võib seda enne leivategu hoida vähemalt ööpäeva soojas kohas, kuni tekib hapu lõhn.

LEIVATEGU

Segage 3-4 sl juuretist u 1,2 l sooja (40-kraadise) veega, lisage rukkijahu (kas täistera rukkijahu või rukkipüüli) nii palju, et tekiks paksem hapukoore-taoline mass. Katke kauss rätikuga ja pange 12-20 tunniks sooja kohta seisma. Leivataina seisuaeg sõltub temperatuurist. Kui panna see soojale küttega põrandale, ahju otsa või radiaatori lähedale, aitab 12-14 tunnist. Kääritusajast sõltub leiva hapusus.

Võtke järgmiseks korraks juuretise jagu leivatainast ära. Lisage tainale u 4-5 tl meresoola, u 100 ml suhkrut (leivasiirupit, pruuni suhkrut). Võib lisada ka erinevaid seemneid (kõrvitsaseemneid, päevalilleseemneid vms), köömneid, kaerahelbeid, juustu, pekitükke, rosinaid jne. Võib lisada ka kliisid (hästi sobivad speltakliid). Lõpuks lisage veel nii palju rukkijahu, et saate tainast vaevu segada. Segage tainast korralikult. Tainas peab jääma parajalt paks, aga mitte liialt kuiv.  Määrige leivavormid või katke küpsetuspaberiga ja jaotage tainas vormidesse. Sellest kogusest saab 3 leiba. Vormideks sobivad hästi ka metallist piklikud keeksivormid. Tehke leiva pealmine osa märj käega siledaks ja laske soojas kohas (ahju otsas, soojendusega põrndal, radiaatoril või kuni 50 kraadinini soojendatud ahjus) seista 2-4 tundi. Seejärel küpsetage leibu 210-230-kraadises ahjus umbes tund aega või natuke kauem, sõltuvalt vormide suurusest. Kui leiva pind kõrbema kipub, katke fooliumiga.

Määrige ahjust võetud leib õlija või tehke lihtsalt pealt märjaks, mähkige rätiku sisse või katke vormid rätikuga ja laske leival vähemalt tund laual seista.

Kui leib kipub küpsetamisel kokku vajuma, sai tainas ilmselt liiga vedel, kui koorik läheb väga katki, oli tainas liiga kuiv. Järgmistel kordadel saate siis sellega arvestada.

Juuretist saab ka ise teha. Sellisel juhul peab aga arvestama võimalusega, et esimesel korral ei pruugi tulemus olla kõige parem, kuid iga leivategemise korraga läheb juuretis paremaks.

Tassitäie keefiri sisse pudistage üks käär juuretisega leiba, pange segu soojasse kohta (kas või pliidinurka) kuni nädalaks seisma, segage iga päev. Juuretis on valmis, kui segu hakkab kobrutama ja hapukalt lõhnama.

Juuretist saab säilitada kahel moel: - jätta pärast tainategu kauss pesemata ja selle põhja natuke tainast, katta kauss rätikuga ja panna kuiva jahedasse kohta järgmist leivategu ootama;

                                               - võtta juuretis leivatainast enne selle lõplikku kokkusegamist ja panna purki, katta kaanega ning hoida külmkapis.

Kui juuretis pole hapu ega käärita, võib seda enne leivategu hoida vähemalt ööpäeva soojas kohas, kuni tekib hapu lõhn.


Uudised 
Retseptid (3o.o3.2o11)
Meie kodulehel on täienenud mahetoodete retseptide valik.



mahetoode.ee (18.o3.2o11)
Veebileht on uuendamisel



Peco (18.o3.2o11)
Mahe Seeme tuleb lähiajal välja uue toote kujundusega- logo Pecoga




info@mahetoode.ee   •   logi sisse